Labaratuvar Tetkikleri


Labaratuvar tetkikleri, işyeri kapsamında işe giriş yapılmadan önce periyodik biçimde yapılmakta olan kontrollerin tamamına verilen isimdir. Yönetmelik kanunu da ele alındığında labaratuvar tetkikleriyle birlikte periyodik muayene uygulamaları da çalışmakta olan kişilerin işyerinin tehlike sınıfları, işin nitelikleri ve kişinin kişisel durumları ele alınarak gerçekleştirilir. Risk değerlendirme sonuçları olarak da kabul edilmektedir.

İşe ilk defa başlayacak olan kişiler işe başlarken istediği meslek kapsamına uygun durumunun raporlanması ve doğru personelin doğru işe atanması için fizyolojik, radyolojik ve biyokimyasal uygulamalarının yapılması da çok önemlidir.

İnsan sağlığının olumsuz biçimde etkilenmemesi adına risk oluşturabilecek gruplar önceden belirlenmelidir. Buna bağlı olarak meslek kapsamındaki sağlık problemlerinin de zaman içerisinde gelişme durumunun kolay biçimde öğrenilmesi adına bu sağlık taramaları önemli bir referans oluşturmaktadır. Yasal zorunluluk kapsamında değerlendirilen bu sağlık raporları personellerin işe girmeden önce alması gereken raporlar olarak da değerlendirilir.

Labaratuvar Tetkik Listesi - Pendik OSGB

Labaratuvar Tetkikleri Normal Değerleri

Labaratuvar tetkikleri işe giriş yapmadan önce personellere uygulanmakta olan bir sağlık taramasıdır. Buna göre özellikle de kişiler çalışma dönemi boyunca ekstra zararlarla karşılaşmak istemez. Sağlık durumlarını korumak ve bunu referans olarak işyerine göstermek amacıyla Labaratuvar tetkikleri uygulanmaktadır. Labaratuvar tetkikleri normal değerleri incelendiğinde ise şu gibi sonuçlara varılabilir:

 

  • Hemoglobin (Hgb): Erkek: 14-16,5 g / dL; Kadın: 12-15 g / dL
  • Ortalama korpüsküler hemoglobin konsantrasyonu (MCHC): % 31 - 37
  • Ortalama korpüsküler hacim (MCV): 78 - 100 μm3 (erkek) 78 - 102 μm3 (kadın)
  • Hematokrit (Hct): Erkek:% 42 - 52; Kadın:% 35 - 47
  • Serum demiri: Erkek: 65 - 175 mcg / dL; Kadın: 50 - 170 mcg / dL
  • Kırmızı Kan Hücresi Sayımı (RBC): Erkek yetişkin: 4.5 - 6.2 milyon / mm3; Kadın yetişkin: 4.5 - 5.0 milyon / mm3
  • Eritrosit sedimantasyon hızı (ESR): 0 - 30 mm / saat (değer yaşa bağlı olarak değişebilir)
  • Ortalama korpüsküler hemoglobin (MCH): 25 - 35pg
Pendik Labaratuvar Tetkikleri - Pendik OSGB

Bu gibi normal değerlere sahip olan kişiler risksiz biçimde işe girebilir. İşe girmek için gerekli olan labaratuvar tetkikleri sonuçlarının normal biçimde dağılım göstermesi de gerekmektedir. Normal dağılım gösterilmeyen kişilerde bu durumlar risk olarak ele alınabilir. Nitekim işe giriş için sağlık taramasının olumlu olması kişilerin işe girme noktasında herhangi bir engel teşkil etmez. Aksi taktirde kişilerin sağlık taramalarında yaşanabilecek ekstra bir durum işe giriş noktalarında kişilere engel teşkil edebilir.

Labaratuvar Tetkiklerinde Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar

Labaratuvar tetkikleri kapsamında gerek öncesinde gerek esnasında gerekse de sonrasında dikkat edilmesi gereken belli başlı kurallar bulunur. Buna göre ilk olarak tahlil işleminden önce tok olunmaması, kişinin aç bir şekilde tahlili gerçekleştirmesi gerekmektedir. Tahlil talep eden doktorlar çoğu zaman hastayı bu konuda uyarmayı unutsa dahi hastaların buna çok fazlasıyla dikkat etmesi gerekiyor.

Bununla birlikte tedavi altındayken sürekli ilaç kullanmakta olan insanlar da tahlil işlemi gerçekleştirebilir. Fakat bu noktada doktorlar hastaların tahlil öncesinde ilaçlarını kesip kesmemeleri noktasında bilgi sahibi olamayabilir. Hastaların bu esnada doktoru bilgilendirmesi de gerekmektedir.

Labaratuvar Tetkikleri Normal Değerleri - Pendik OSGB

Tahlil öncesinde hastaların doktora ilaç kullanıp kullanmayacağını da sorması, başvurması gerekmektedir. İnsanlar günün her saatinde tahlil yaptırabileceklerini düşünmektedir. Ancak bu yanlış bilgi olmakla birlikte bazı test seviyeleri günler boyu değişiklik de gösterebilir. Tüm bu etkenler dikkate alındığında testlerin sabahın erken saatlerinde yaptırılmasında genel olarak fayda vardır.

Labaratuvar Tetkik Sonuçları

Labaratuvar tetkik işlemlerine kişiler birçok farklı sağlık kurumunda girebilir. Nitekim işe girmeden önce mutlaka yaptırılması gereken bu labaratuvar tetkik sonuçları da yine kişilerin bu teste girdiği sağlık kurumuna ait yerlerde ulaşması mümkündür. Bu kapsamda tahlili sonuçları, genel sağlık taraması gibi analiz raporlarını kişiler online sistemler üzerinden de sorgulayabilir.

Labaratuvar Tetkikleri Öncesinde Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar - Pendik OSGB

labaratuvar tetkik işlemleri belirttiğimiz kapsamda kişilerin özellikle de sabah saatlerinde bu testleri yapmaları gerekmektedir. Aksi durumda testlerde istenen sonuçlara ulaşılamayacağı gibi yanlış yöntemler de izlenebilir. 

Günümüzde iş sahaları oldukça çeşitlilik ve genişlik göstermektedir. Özellikle de bu alanda inşaat, sanayi, endüstriyel alanlar ve daha birçok sektör tehlikeli iş sınıfları kapsamına da girmektedir. Tehlikeli ya da çok tehlikeli sınıflarda görev yapacak olan çalışanların mutlaka labaratuvar tetkikleri için sağlık kurumlarına başvurması gerekmektedir.

Sağlık kurumlarında labaratuvar tetkikleri için sağlık taramasından geçerek normal değerlere sahip olan kişilerin işe girişleri kolay biçimde sağlanır. Siz de kendinizde herhangi bir sorun görmeden işe giriş yapmak için labaratuvar tetkik sonuçlarına önem vermelisiniz.

ORTAK SAĞLIK GÜVENLİK BİRİMİ

Pendik OSGB 

İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ

(0216) 353 99 49 - This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır. Pendik OSGB

  • Doğu mh E-5 Yanyolu Cd no 32/1 Pendik / İstanbul